Home

Marina, waterfront and urban regeneration.

Location: Fort William, Inverness, Scotland.
University: Edinburgh College of Art.
Site: Linear waterfront in urban area 5.5 ha.

 

 

The challenge is reintegration of the town centre with its waterfront through the creation of a new, bold and distinctive urban quarter. The site is approximately 5.5 hectares and broadly lies between the two roundabouts which mark the extent of the dual carriageway section of the A82 parallel to Loch Linnhe. It extends back to meet the old High Street and is bounded to the west by Loch Linnhe. Given the linear nature of the site and the opportunity presented by the waterfront location. Two issues which must be addressed are the retention of a suitably scaled down A82 and a proposal which ‘heals’ the ugly rear side of buildings on the west side of the High Street which were not designed or intended to be viewed so prominently.

Our proposals for the built environment will be mixed use; they should be of a high quality that will accommodate a range of uses including retailing, office space, cafe and restaurants with the main upper floor use being apartments. In our proposal we incorporate approximately 250 housing units and should also accommodate a hotel, a hostel, a new market square and library/ museum and a new marina. We also include waterside open space development incorporating some reclaimed land to have more space for cycling track preference. The aim is to link the cycling track facilities of the city with the Grean Glen Belt already connecting the outside of Fort William to Inverness crossing all Highlands region. Lastly, overall, Our proposals try to concentrate on place making, making unique places and spaces which respond to the site context creating a social, cultural and leisure hub based on proximity to the seafront and integration to the town.

 

Designer: Margherita Galante
Tutor: Kenny Fraser

 

 

 

 
Posted in: Comments Off on Fort William city waterfront